Gdje si bila na razmjeni, koliko dugo i kada?
– Desetomjesečnu razmjenu sam provela u Italiji, na samome jugu, 2013/2014 godine. Tada sam pohađala 3. razred srednje škole.

Koja je najljepša uspomena koju ćeš pamtiti?
– 
Ne mogu se baš odlučiti koji trenutak tokom razmjene mi je bio najljepši jer ih je stvarno bilo mnogo, ali mislim da ću izdvojiti zadnji vikend prije povratka kući. Taj vikend su se svi moji prijatelji i cijela host obitelj okupili na vikendici moje host obitelji te sam imala “oproštajni” party koji je trajao od jutra do kasno u večer i bilo je odlično. Također bih mogla izdvojiti razredni izlet u Napulj koji je bio jedno vrlo zanimljivo i zabavno putovanje.

S kojom osobom si ostala u najboljem kontaktu?
– Mogla bi reći da sam od svih ljudi u najboljem kontaktu ostala s prijateljicom s kojom sam sjedila u klupi tu godinu, i dan danas smo jako dobre prijateljice i često se čujemo.

Što je najfinije što si jela?
– S obzirom da sam bila u državi pizze i tjestenine, možete pretpostaviti da sam jela velike količine takvih jela. Mislim da mi je “pasta al salmone” jedna od najdražih pasta koju je moj host tata radio.

Je li te razmjena promijenila?
– Smatram da je razmjena jedno iskustvo koje promijeni svaku osobu, naravno na drugačiji način. Tako da da, naravno da me je promijenila. Postala sam otvorenija, određene predrasude koje se tokom godina stvore o ljudima drugih kultura se putem razmjene vrlo lako maknu. Shvatila sam da se ljude stvarno ne bi trebalo suditi po tome iz koje kulture dolaze jer to nema nikakve veze s njihovom osobnošću. Također razmjena me ponukala da počnem razmatrati opciju studiranja u inozemstvu, što se na kraju i ostvarilo. 🙂

Koji savjet bi dala onima koji će tek otići na razmjenu?
– Iskreno bih preporučila svakome da ode na razmjenu. To je jedno iskustvo koje ne možeš dobiti ničim drugim i gdje ćeš naučiti puno o drugim kulturama ali i o samome sebi. Ako si se već odvažio otići na razmjenu, onda je proživi punim plućima i nemoj se ustručavati radit ‘energizere’ na glavnom trgu nekog grada (naviknut ćeš se ). 🙂

Mihaela Antolković, učenica iz Zagreba, desetomjesečna razmjena u Italiji