Udomite AFS učenika na razmjeni i iskusite novu kulturu u vlastitom domu. Upoznati ćete mladu i perspektivnu osobu s hrvatskom kulturom i jezikom, te imati priliku proširiti vlastite horizonte. Udruga AFS Branch Office Croatia i Globus-udruga za interkulturalno učenje dat će Vam svu podršku koja vam je potrebna. Sve što trebate je živjeti svoju obiteljsku svakodnevnicu kao i inače i ponašati se prema AFS učeniku/ci kao članu obitelji.

Ako Vaša djeca planiraju otići na AFS program razmjene, ovo iskustvo će im dati priliku da imaju bolji uvid u ono što ih čeka, ako su Vaša djeca bila na AFS programu razmjene i bila udomljenja u stranoj obitelji, ovo je Vaša prilika da vratite uslugu. AFS prijateljstva traju za cijeli život, a primanjem AFS učenika činite svijet boljim mjestom, omogućujući Vašoj obitelji nezaboravno iskustvo.

Za sve dodatne informacije pošaljite email na adresu: [email protected].

Osnovne informacije za obitelji domaćine

Zašto udomiti AFS učenika/cu na program razmjene?

Sudjelovanje na ovakvom programu interkulturalnog učenja, obogaćuje i oplemenjuje sve članove Vaše obitelji. Iskustva pokazuju da učenici i njihove obitelji domaćini ostanu u kontaktu kroz cijeli život.

Ovaj program odličan je način da članovi Vaše obitelji nauče novi jezik, razviju socijalne vještine, te postanu tolerantnije osobe s uvidom u stranu kulturu. Čak i ako su Vaša djeca odrasla i napustila roditeljski dom ovo je idealan način da obogatite svoju svakodnevnicu i proširite svoje horizonte. Za sve dodatne informacije pošaljite email na adresu: [email protected].

24551188569_7c505672b5_o

Tko može postati obitelj domaćin?

Svatko se može prijaviti da postane obitelj domaćin pod uvjetom da je osoba starija od 25 godina. Obitelji domaćini su različitog ekonomskog, kulturnog, vjerskog i etničkog podrijetla te žive u urbanim i ruralnim mjestima. Svaka obitelj domaćin je drugačija i zato svaki učenik na razmjeni doživi jedinstveno iskustvo.

Trebate pružiti topao i brižan dom svom AFS učeniku, te sudjelovati na ovom programu na dobrovoljnoj osnovi bez primanja novčane naknade. Za uzvrat mi činimo sve kako bi pronašli učenika koji je kompatibilan Vašim životnim vrijednostima, osobinama i načinu života.

22132628334_8c5f030a57_o

Što obitelj domaćin pruža AFS učeniku/ci?

Kao obitelj domaćin, ne morate apsolutno ništa mijenjati u svojoj obiteljskoj svakodnevnici! Učenici dolaze na program razmjene da bi doživjeli hrvatsku obiteljsku svakodnevnicu. Primite učenika kao člana obitelji. Pružite im istu potporu, brigu, njegu i udobnost koju imaju i ostali članovi. Uključite učenika u svoju obiteljsku rutinu, proširite svoju obitelji dobivanjem novog ”sina” ili ”kćeri”.

Vašem učeniku/ci potrebno je osigurati sve dnevne obroke i krevet, dijeljenje sobe s braćom ili sestrama moguće je ako su istog spola kao i učenik/ca.

Iako pružate brigu za svog učenika/cu na dnevnoj bazi njegovi/njezini roditelji i dalje ostaju zakonski zastupnici učenika/ce. Učenici pohađaju državnu gimnaziju/srednju školu tijekom programa razmjene u Hrvatskoj.

Naša podrška obitelji domaćinima

Sve obitelji domaćini prije početka programa prolaze kroz orijentacije s ciljem da ih se pripremi na program interkulturalnog učenja. Svaka obitelj domaćin dobiva svog AFS savjetnika kojeg može kontaktirati u slučaju bilo kakvih poteškoća. Isto tako za podršku i pomoć obitelji domaćini mogu se telefonski obratiti našem uredu, a u neuredovno vrijeme postoji broj za hitne slučajeve.

Svi medicinski troškovi učenika pokriveni su AFS policom zdravstvenog osiguranja, AFS pokriva troškove javnog gradskog prijevoza i udžbenika za učenika te troškove tečaja hrvatskoj jezika. Učenik sam snosi troškove odjeće, a džeparac im omogućuju njihovi vlastiti roditelji.

AFS programi za obitelji domaćine

U školskoj godini 2017./2018. ćemo ugostiti ukupno dvadesetak učenikaUčenici u Hrvatsku dolaze 1. rujna 2017. (u obitelji 3. rujna) a odlaze 26. studenog 2017. ili između 25. i 27. srpnja 2018. (iz obitelji nešto ranije). Obitelj domaćin može se prijaviti za slijedeće programe:

  • Godišnji program (11 mjeseci): Očekujemo učenike iz Brazila, Danske, Francuske, Filipina, Finske, Italije, Njemačke, Mađarske, SAD-a i Švicarske.
  • ECTP program (3 mjeseca): Očekujemo učenike iz Belgije, Danske, Francuske, Mađarske, Njemačke i Italije.
  • Semestralni program (6 mjeseci): Očekujemo učenike iz Njemačke.
Više informacija

Najčesće postavljena pitanja

Vrlo jednostavno. Kontaktirajte nas na e-mail adresu [email protected] da biste ispunili Prijavnicu za obitelji domaćine (Application for Host Family).

Iskustva obitelji

“Toliko sam ponosna na sebe i svoju obitelj što smo se upustili u ovu priču koja se zove Interkulturalna razmjena učenika. I primit ćemo ih još. Svako novo dijete je novo iskustvo. Svako iskustvo i ono dobro i lošije uči i razvija u još boljeg čovjeka. I moja obitelj je promijenila neke svoje navike. Više smo se družili, izlazili, dogovarali, komunicirali i smijali se. I ta navika nam je ostala. Toliko malo daš, a toliko puno dobiješ zauzvrat.”

— Sonja Kezerić

Saznajte više